تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده

در سال‌های نخست دهه‌های قبلی که تکنولوژی با همه امکانات و فرصت‎‌های جذابی که برای افراد به وجود می‌آورد، با تمام توان وارد جامعه ما شد، کسی فکرش را نمی‌کرد که در آینده می‌تواند چه تاثیرات عجیبی بر افراد و به خصوص بر خانواده‌ها داشته باشد. تکنولوژی که مظهر عمده آن رواج اینترنت و گوشی‌های همراه، لپتاپ‌ها و کامپیوترهای همه‌کاره است،از دهه هفتاد به طور جسته و گریخته و در دهه هشتاد به صورت واضحی وارد جامعه ایرانی شد. از سال‌های آغازین دهه نود، در اغلب خانواده‌ها یک گوشی با سیستم عامل به روز پیدا می‌شد؛ تا اکنون که کمتر عضو بزرگسالی در خانواده‌ها می‌توان یافت که یک گوشی اندرویدی یا… نداشته باشد! تلفن‌های همراه با دنیای جدید و جادویی که به افراد معرفی کردند، راه‌ها برای تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده هارا، گشودند.

گرچه عرصه تکنولوژی بسیار گسترده است و تلفن‌های همراه تنها نمونه‌ای از آن به شمار می‌آیند، اما به دلیل شمول و عمومیت یافتن، جزء پرتکرارترین ابزارهای رسوخ تکنولوژی در بافت جامعه و کانون خانواده‌ها هستند. به غیر از گوشی‌های همراه، سایر ابزارها چون لپتاپ، تبلت و حتی دوربین‌های مداربسته و سایر گجت‌های نوظهور، می‌توانند به عنوان ابزارهای تکنولوژی‌ در دسترس عموم، به حساب آیند.

استفاده صحیح از تکنولوژی

بروز هوش مصنوعی‌های متعدد، شبکه‌های اجتماعی متنوع و دنیای گسترده و بی انتهایی که به لطف اینترنت می‌توان به آن وصل شد، هر فردی را در چالش می‌اندازد. روزهای لذت‌بردن از آن می‌گذرند و ممکن است فرد به سرعت خود را فراموش کند. به این ترتیب که ساعت‌های زیادی را صرف گفت‌وگو یا دیدن و شنیدن آدم‌ها و تصاویر مجازی کند. بنابراین افراد باید پیش از غرق شدن در این دریای مواج، حواس خود را جمع کنند و با آگاهی به آن پای بگذارند. خوشبختانه این حالت گم‌گشتگی معمولاً دیری نمی‌پاید و این روزها عمومیت خود را از دست داده است.  با گذشت بیش از یک دهه از ورود تکنولوژی‌ای که هر روز در حال پیشرفت بوده است، فرهنگ استفاده از آن نیز ارتقا یافته است. اما دامنه تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده و سایر وجوه زندگی افراد نیز، گسترده و فراگیر شده‌است.

بسیاری از افراد می‌دانند که چگونه می‌توان از آن استفاده صحیحی برد و به تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده و خود، آگاه‌اند. می‌توان از تکنولوژی در جهت آموزش و ارتقای شخصی بهره برد. چه دوره‌های مفید مجازی و چه ارتباط گرفتن با یک مشاور برای بهبود سلامت روانی خود و خانواده‌مان. یا استفاده از مطالب مفید تربیت کودک؛ در جهت تبدیل شدن به والدینی آگاه و تربیت کودکانی با روان سالم!

تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده
رفته‌رفته دنیای مجازی ذهن افراد را اشغال می‌کند و تاثیرات مثبت و منفی خود را آشکار می‌نماید.

اعتیاد به تکنولوژی؛ تاثیر منفی تکنولوژی بر خانواده

به نظر می‌رسد هر چیزی در این دنیا، یک روی خوب و یک روی بد دارد! از این قانون گویی گریزی نیست، مگر در برخی موارد! فناوری‌های نوین نیز از این قاعده مستثنی نیستند و این روزها تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده دیده می‌شود. از جمله تاثیرات منفی آن، شیرینی زودگذر و دوپامینی است که در ما ترشح می‌کند. برخی از صاحب‌نظران علم روانشناسی، معتقدند که گذراندن وقت در شبکه‌های اجتماعی و دیدن محتواهای جالب و متعدد جهت تفریح و سرگرمی، همان بخش از مغز ما را فعال می‌کند، که مواد اعتیاد آور و مشروبات الکلی فعال می‌کنند! بنابراین بدیهی است که پس از مدتی، همه ما معتاد این دنیای به ظاهر شیرین و البته شگفت‌انگیز خواهیم شد.

تاثیر اعتیاد به تکنولوژی بر رابطه کودک و والدین

پس از اعتیاد به تکنولوژی و مظاهر آن، مانند مکالمه با هوش مصنوعی و ربات‌ها، تمام توجه‌ها معطوف به آنان خواهد شد. در این صورت چیزها و کسانی که باید به آنان توجه کنیم، یعنی خانواده و افراد نزدیک و عزیز زندگی‌مان، آسیب می‌بینند. ممکن است به دلیل عدم توجه کافی، بنیان روابط خانوادگی ما به خطر بیفتد و رو به سردی رود.

چند لحظه فرزندتان را به یاد آورید که از شما می‌خواهد تلفن خود را به کناری نهید و با او بازی کنید، یا به حرف‌هایش گوش دهید و وی را به گردش ببرید. حتی ممکن است مظلومانه از شما خواسته باشد که به وی نگاه کوتاهی بیندازید تا کار شیرین جدیدی که یاد گرفته را ببینید! متاسفانه اکثر والدین با چنین صحنه و درخواستی مواجه شده‌اند و این شاید زنگ خطری برای اعلام اعتیاد والدین کنونی به تکنولوژی و از جمله تاثیرهای غیر مثبت و منفی آن بر خانواده باشد.

کودکی که دائم پدر و مادر خود را سرگرم تلفن همراه می‌بیند، ممکن است دچار حس دلسردی و کمبود توجه گردد. سپس؛ از آنان گوشی را طلب می‌کند تا دنیایی را که از وی برای پدر و مادرش جالب‌تر است، ببیند.  این چنین است که او نیز، خود به یکی از معتادین آن تبدیل می‌شود. متاسفانه معمولاً این اتفاق بر رشد آنان تاثیر خوبی نمی‌گذارد و تنها چرخه اعتیاد منفی به تکنولوژی است که به راه نامبارک خود ادامه می‌دهد.

تعاملات آنلاین و مدیریت زمان برای تاثیر مثبت تکنولوژی بر خانواده

یک روی دیگر حضور تکنولوژی در زندگی افراد، مدیریت و صرفه‌جویی در زمان است. این از تاثیرهای مثبت و غیر منفی تکنولوژی بر خانواده است. تصور کنید که بسیاری از افراد تا چه حد می‌توانند نیازهای خود را از راه‌های آنلاین انجام‌دهند و مجبور به ترک خانه و خانواده خود، نباشند. بسیاری از هماهنگی‌های تیمی شرکت‌ها و مجموعه‌های بزرگ، انجام امور معاملاتی و طراحی‌های تصویری می‌توانند پشت سیستم‌ها، در خانه و بدون ترک عزیزان، انجام گیرند. از جمله خدمات عالی تکنولوژی به افراد، امکان گفت‌وگو از راه دور و دریافت مشاوره آنلاین یا تلفنی است. این امکان در سایت ما نیز برقرار است و شما مراجعین محترم می‌توانید با ارائه نظر در زیر همین مطلب و طرح اولیه مسائل، با سرکار خانم کارگری، مشاور و روان‌درمانگر متصل شوید. و در ادامه از مشاوره غیر حضوری ایشان بهره ببرید.

تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده
جلوی اعتیاد کودکان‌تان به تلفن همراه را بگیرید!

جمع‌بندی تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده

در دنیای امروز ما، تکنولوژی با سرعت و به طرزی توقف ناپذیر به پیش می‌رود و حتی اندک اندک به کنترل ذهنی همه معتادین خود، نزدیک می‌شود. اگر می‌خواهید شما و خانواده‌تان قربانی تاثیرات منفی آن نباشید، چشم و گوش خود را باز کنید و مراقب باشید در آن غرق نشوید. الویت‌های زندگی شما خانواده و عزیزان‌تان هستند که به شما چشم امید دارند. از خود یک فرد بی‌احساس و بی‌هیجان که واقعیت خود را از یاد برده و درگیر دنیای مجازی شده، نسازید. تاثیرهای مثبت و منفی تکنولوژی بر خانواده‌ هابی‌شماراند و ما باید در همه حال، با هوشمندی مراقب کانون خانواده خویش باشیم.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسط
تومان