خانواده یکی از عزیزترین و دوستداشتنیترین نهادهایی است که هر فردی در طول زندگی خود میشناسد. در همه لحظههایی که احساس تنهایی کردیم، از همکلاسی و رفیق بد نارو خوردیم، از همراه مهربانی خیانت دیدیم و حس کردیم هیچ پناهی نداریم، در گوشه ذهنمان ستارهای مهربان درخشید و به ما چشمک زد. اشکهایمان را پاک کردیم و بلند شدیم. بله! آن ستاره درخشان گوشه ذهن هر کسی، «خانواده» است. جمع زیبایی که نیاز به مراقبت دارد و باید تقویت شود. شکی نیست که اگر خانواده را تقویت کنیم، روزگار خودمان آسانتر و شیرین میگذرد. برای همینهاست که در این مقاله، امروز با هم می اندیشیم؛ چگونه ارتباطات خانوادگی را تقویت کنیم؟
چرا باید برای تقویت ارتباطات خانوادگی تلاش کنیم؟
درست است که معمولاً اعضای خانواده کسانی اند که از امنبودنشان اطمینان داریم، و شاید روزی در دنیای کودکی خود فکر کرده باشیم که هرچه بشود و هرکاری هم که کنیم، آنان ما را رها نمیکنند! اما همیشه اینطور نیست. با بزرگتر شدن فرزندان و مسنشدن پدر و مادر، نیازها و توقعاتی به وجود میآید که نیاز به هوشمندی همه افراد خانواده، به ویژه جوانترها هست. متاسفانه با افزایش سن، پدر و مادرها را کمتر میتوان قانع کرد که اشتباه میکنند! به همین خاطر حفظ گرما و بهبود روابط خانوادگی نیازمند تلاش همهجانبه ای است. بنابراین، شما عزیزان، چه یک همسر و والد نگران برای تحکیم خانواده هستید یا فرزندی نگران ارتباط خانوادگی، با ما همراه باشید تا رویکردهای عملی برای بهبود روابط خانوادگی را به شما بیاموزیم.
با چه فعالیتهایی میتوانیم ارتباطات خانوادگی را تقویت کنیم؟
برای بهبود روابط خانوادگی، راهکارهای مفید زیادی وجود دارد. به دلیل بافت خانواده که ذاتاً بر حسب نوعدوستی و علاقه به وجود میآید، خوشبختانه احتمال موفقیتآمیز بودن تلاشها درصورت درست به کاربستن این راهکارها، بالاست. در ادامه 4 مورد از بهترین راههای تقویت روابط خانوادگی را برمیشماریم. به امید آنکه شما عزیزان با استفاده از آنان، روابط خانوادگیتان را تقویت کنید.
فعالیتهای مشترک، راهی برای تقویت ارتباطات خانوادگی
یکی از بهترین راهها برای تقویت هر رابطهای، به خصوص روابط خانوادگی، انجام دادن فعالیتهای مشترک است. وقتی افراد در قالب یک تیم، فعالیتهای مشترکی انجام میدهند، حس همدلی و علاقه میان آنان به اوج میرسد. جالب است بدانید حس خوب ناشی از انجام دادن فعالیتهای مشترک در بین اعضا، یکی از مهمترین استراتژیهای کسب و کارهای موفق نیز میباشد. که این خبر از اثباتشده بودن این کار در جهت افزایش محبت میان افراد یک جمع، میدهد.
این فعالیتهای مشترک میتوانند طیف وسیعی از کارها را دربر بگیرند. گلکاری باغچه در یک بعدازظهر تعطیل، یک آشپزی مشارکتی با نتیجهای بسیار لذیذ و خوشمزه، تمیزکاری حیاط خانه و شست وشوی ماشین و کمی آب بازی! پختن یک نان خانگی دلچسب ،انجام دادن بازیهای فکری جذاب و حتی دیدن یک فیلم زیبا در کنار یکدیگر، میتوانند حال خانواده شما را بهتر کنند. حتی اگر امکانات زیادی ندارید، میتوانید به راه اندازی یک بازی پانتومیم فکر کنید تا شور و نشاط را به محیط خانواده بازگردانید و سبب تقویت ارتباطات خانوادگی شوید.
گفتوگوی باز
یکی دیگر از بهترین روشهای بهبود روابط خانوادگی، روش گفتوگوی باز است. گفتوگو یکی از بهترین راههای ایجاد ارتباط و معاشرت است. این روش مفید هنگامی اثرگذاری خود را بیشتر نشان خواهدداد که جزو عادات خانوادگی گردد و همه اعضای خانواده بتوانند در موقعیتهای مختلف، از این مهارت استفاده کنند و با یکدیگر به گفتوگو بنشینند. گفتوگو علاوه بر اینکه در قالب دردودل، میتواند سبب به وجودآمدن حس راحتی و دریافت همدردی در فرد شود، یک اثر خوب دیگر هم دارد. اگر اعضای خانواده بتوانند بدون ترس، خواستهها، دغدغهها و گلهمندیهای خود رابیان و به راحتی راجع به همه مسائل با یکدیگر صحبت کنند، از روش گفتوگوی باز استفاده کردهاند. روشی بسیار مفید و کاربردی که تقویت کننده ارتباطات خانوادگی است.
حل تعارضات
در هر خانوادهای تعارضات و اختلافات به وجود میآیند. نباید از وجود تعارضات در خانواده خود بترسید. بلکه باید با هوشمندی و آرامش، درصدد حل تعارضات برآیید. نباید بگذارید اختلافات خانوادگی و چالشها، ماندگار شوند. هر مسئله سادهای در محیط خانواده باید حل شود یا اینکه بخشش واقعی و گذشت صورت بگیرد. در غیر این صورت، باید از حتی اختلافات ساده هم ترسید. نباید اجازه دهید زخم ها باز بمانند. باید غرور، ترس یا هر چیز دیگری که مانع برطرفکردن مسائل میشود را کنار بگذارید و به حل تعارضات بپردازید.
متاسفانه دلایل بسیاری وجود دارند که باعث میشوند افراد در هر رابطهای، از گفتوگو و حل تعارضات خودداری کنند. عمدهترین دلیل آن، غرور افراد یا ترس آنان از بههم خوردن هیمنهشان است. همه اینها میتوانند ضررهای جبرانناپذیری به بدنه روابط بزنند. به خصوص روابط مهمی مثل روابط خانوادگی. این روابط بسیار مهم و حساس هستند. هرگز نگذارید غرور، ترس از درک نشدن، ترس از بههم خوردن وجه یا هر دلیل بیارزش دیگری باعث شود شما از خانواده خود فاصله بگیرید و مشکلاتتان با عزیزترین افراد زندگیتان را حل نکنید!
زمان خانوادگی
همه ما باید برای ساعات زندگی خود، برنامهریزی داشته باشیم. یکی از مهمترین مراحل برنامهریزی، تعیین اولویتهاست. شما باید مشخص کنید که افراد مهم زندگی شما، یا به عبارتی اولویتهای زندگی شما چه کسانی هستند؟ بیشک اولین اولویت زندگی اغلب افراد، خانواده است. این نهاد مهم و عزیز زندگی فرد، ارزش آن را دارد که در برنامه ریزی روزانه، نقش پررنگی داشته باشد و در لیست کارهای روزمره شما، دیدار عزیزان باشد. این کار هم برای شادابی روحی شما مفید است و هم برای بهبود روابط خانوادگی و تقویت ارتباطات خانوادگی. به همین دلیل، باید دقت کنید که زمان خانوادگی مناسبی داشته باشید و مقدار ساعات مفید و شادابی را در کنار خانواده، بگذرانید. این کار بر صمیمیت وافزایش احساسات خوب شما نسبت به اعضای خانوادهتان، موثر خواهد بود.
جمع بندی
خانواده مهمترین نهاد اجتماعیای است که میشناسیم. دوستداشتنیترین افراد زندگی هرکسی، معمولاً اعضای خانواده او هستند. خانواده همان چیزیست که در تاریکترین لحظات زندگی به یاد میآوریم. پشتیبانی عاطفی تنها یکی از فواید نهاد خانواده است. بنابراین ما باید توجه ویژهای به تقویت ارتباطات خانوادگی کنیم. با پیشرفت علم روانشناسی و مشاوره خانوادهدرمانی، راهکارهای مفید و موثری برای بهبود روابط خانوادگی ارائه شده است. در این پست به چند مورد از آنها اشاره کردیم و کوشیدیم مقداری از این بحث گسترده را به عرض شما مخاطبان گرامی برسانیم. برای دریافت مشاورههای بیشتر در حیطه خانوادهدرمانی، میتوانید وقت مشاوره خصوصی خود را رزرو نمایید. تا از سرکار خانم نرگس کارگری، رواندرمانگر و آموزشدیده در دورههای مهارتی زوجدرمانی و فرزندپروری با رویکرداسکیماتراپی و رفتاردرمانی شناختی، مشاوره خانواده دریافت نمایید.
0
2