زندگی جمعی ما بر مبنای ارتباطات بنا نهاده شده است و انسانی وجود ندارد که خود را از برقراری ارتباط بینیاز بداند، مگر آنکه غارنشین باشد!تقویت مهارتهای ارتباطی، یکی از بهترین کمکهایی است که میتوانید به خود کنید. بهبود ارتباطات نقش پررنگی در افزایش رضایت شما از محیطهای کاری و خانوادگی دارند. بیشک یادگیری تکنیکهای ارتباطی میتواند به همه افراد، به خصوص درونگرایان کمک کند که راحتتر مسائل اجتماعی را به پیش ببرند. در این مقاله، به معرفی و تحلیل بهترین تکنیکهای تقویت مهارتهای ارتباطی میپردازیم.
بهترین تکنیکهای تقویت مهارتهای ارتباطی
با بهبود مهارتهای ارتباطی، روابط شخصی و حرفهای شما نیز بهتر میشود و میتوانید روابطی قوی با افرادی که به آنان نیاز دارید، بسازید. همچنین؛ داشتن مهارتهای ارتباطی باعث میشود به عنوان فردی خوشمشرب و بالغ به نظر بیایید که این مورد میتواند به شما در محل کار یا محیط فامیل کمککننده باشد و راحتتر به خواستهها و اهدافتان برسید. و به قول معروف، دارای نفوذ در اشخاص شوید! به این ترتیب، اعتماد به نفس شما نیز افزایش مییابد و راحتتر از عهده پیشبرد کارها بر میآیید. چه بسا، بتوانید در شغل خود ترقی کنید و به مدارج بالاتری هم دست یابید.
ارتباط غیرکلامی
باید بدانید که منظور از بهبود ارتباطات، تنها به یافتن مهارت خوب صحبتکردن وابسته نیست. منظور ما از تکنیکهای تقویت مهارت ارتباط، همه آنچیزی است که حین ارتباطگیری با دیگران از خودتان بروز میدهید. باید به ارتباط غیرکلامی توجه ویژهای کنید. ارتباط غیر کلامی مسائل مختلفی را در بر میگیرد؛ نگاههای شما به فرد مقابل، حرکات دست، حرکات صورت و… همه اینها باید مدیریت شوند. اگر معمولاً نگاه بی حسوحالی دارید، سعی کنید تمرین کنید که موثر و عمیق به افراد نگاه کنید، و با پلک زدن، تکاندادن سر به نشانه تأیید، لبخندزدن به موقع، تعجب و اخم به موقع، به فرد مقابل نشان دهید که به حرفهای او توجه دارید.
شنیدن فعال
شنیدن فعال، یکی از موثرترین راههای تقویت مهارتهای ارتباطی است. شما هنگامی تبدیل به یک شنونده فعال خواهید شد که:
- توجه و تمرکز کامل بر روی حرفهای طرف مقابل داشتهباشید.
- آگاهانه تلاش کنید که به درک و تفسیر صحبتهای فرد مقابل بپردازید.
- مهارتهای ارتباط غیرکلامی را به کار ببندید.
- ابهامات خود را روشن کنید. برای این کار باید سوالات روشنی همجهت با بحث، از طرف مقابل بپرسید. اینگونه، به وی اطمینان میدهید که دارای توجه و تلاش کافی برای درک سخنانش هستید.
بازخورد سازنده
شما میتوانید، برای تقویت مهارتهای ارتباطی، تلاش کنید تا بازخورد سازندهای به اطرافیان خود بدهید. بازخورد سازنده در یک گفتوگوی مستقیم، شامل ارائهای از خلاصه مطالبی که شنیدهاید، از نقطهنظر خودتان و ایدهدادن است. درباره مطلب گفتهشده نظر خودتان را بگویید، اگر از شما راهکاری خواستهشده، سعی کنید آنچه به ذهنتان میرسد را بیان کنید و توجه و دلسوزی خود را نشان دهید. به این ترتیب به یک شنونده دوستداشتنی و قابل اطمینان تبدیل میشوید. توجه کنید که گاهی هم پیش میآید که دیگران از ما راهکار نمیخواهند. بهتر است در مواقعی که فرد مقابل در بحران روحی به سر میبرد، از ارائه نصیحت و راهکارهای بیهوده خودداری کنید و صرفاً یک شنونده صرف خوب، باقی بمانید.
رفع موانع ارتباطی
موانع شما برای ارتباطگیری موثر با دیگران چیست؟ آنها را به خوبی شناسایی کرده و رفع کنید. دقت کنید که رفع موانع ارتباطی، در گروی خودآگاهی شما، و حاصل خودشناسیست. گاهی ممکن است تعداد کلمات منفیای که یک فرد به کار میبرد، زیاد باشد. در آن صورت علاقه سایرین به معاشرت با وی از دست میرود و مانع ارتباطی برای او ایجاد میشود. همچنین، کلمات منفی، از پیش تاثیر خود را بر ذهن وی نیز گذاشته است و ممکن است ناخودآگاه به فردی منفینگر و بدبین که ارتباطات خوشایندی ندارد، تبدیل شدهباشد.
از دیگر موانع ارتباطی، میتوان به موانع درک صحیح اشاره کرد. هر فردی برای برقراری ارتباط موثر با فرد یا گروه هدف خود، باید با فضای فکری آنان، عادات گفتاری و الفاظ و اصلاحاتشان آشنا باشد. مثلاً، احتمال زیادی وجود دارد یک معلم که تنها در دنیای خود بهسر میبرد و شناختی از نسل جدید ندارد، در برقراری ارتباط با دانشآموزانش که مخاطب و گروه هدف وی میباشند، دچار مشکل شود. بنابراین رفع موانع ارتباطی، گام مهمی در جهت تقویت مهارتهای ارتباطی است.
از دیگر موانع مهم برقراری ارتباط موثر، عدم بروز احساسات و وجود مشکل در نشاندادن عواطف است. در این صورت حتما باید فردی که به این مشکل در درون خود پی برده، مراجعهای به یک مشاور حرفهای داشته باشد و سعی کند این مسئله را در خود حل کند. مژده آنکه این موضوع به سادگی قابل حل است و شما عزیزان اگر این را در خود حس میکنید، بدانید که به زودی میتوانید با رفع موانع بروز عواطف و احساسات، برخوردهای گرم و ارتباطات صمیمانهای را با دوستان و عزیزان خود تجربه کنید.
جمعبندی تقویت مهارتهای ارتباطی
بهبود ارتباطات باعث ایجاد حس خوب در افراد میشود و در نهایت آنها را به عناصری فعال و سازنده در هر اجتماعی که حضور دارند، تبدیل میکند. بنابراین باید این موضوع را جدی بگیرید و به تقویت مهارتهای ارتباطی خود بپردازید. تکنیکهای ارتباطی موارد مختلفی را دربر میگیرند که به دو دسته اصلی تقویت مهارتهای ارتباطی خود و رفع موانع ارتباطی، تقسیم میشوند. برای و آگاهی از زیروبمهای عملینمودن مهارتهای بهبود ارتباطات، وجود یک مشاور آگاه و امن در کنارتان لازم است. این مشاور میتواند به شما کمک کند این مسیر را با آرامش طی کنید و تبدیل به فردی آگاه به مهارتهای ارتباطی، با اعتمادبهنفس و پر نفوذ تبدیل شوید و مشکلات فکری خود را حل کنید. همین حالا دریافت مشاوره را آغاز کنید!
0
2