راهکارهای موثر برای حل تعارضات خانوادگی

تعارضات یا به زبان ساده‌تر، اختلافات با دیگران در همه جای زندگی ما حضور دارند. حل تعارضات خانوادگی به ما کمک می‌کند در زندگی آرامش بیشتری داشته باشیم. آیا اولین بارهایی که به تعارض و اختلاف برخورد کرده‌اید را به یاد می‌آورید؟! احتمالاً خیر، اما شاید به یاد بیاورید هنگامی را که با دوست دوران کودکی خود دعوای سختی کردید، چون نوبت را در بازی رعایت نکرده بود و حق شما را خورده بود! یا، هنگامی که پدر و مادرتان حاضر نبودند شما را به پارک ببرند! در این مواقع، راهکار کودکی که بلد نیست به حل تعارضات بپردازد چگونه خواهد بود؟ گریه‌وزاری، جیغ‌زدن و عصبانی‌شدن و شاید هم خودخوری!

امروز که بزرگتر شده‌ایم، شاید دیگر نتوانیم به سادگی کودکی، دست به گریه‌وزاری بزنیم تا مشکلمان را حل کنیم! احتمالاً بیشتر ما در هنگام بروز تعارضات، لبخندی به فردی که با او اختلاف داریم می‌زنیم، سر را به زیر انداخته و خودخوری می‌کنیم و از درون آتش می‌گیریم اما از بیرون کاری از دست‌مان ساخته نیست! این موقعیت می‌تواند هنگامی باشد که رئیس‌تان در محل کار از شما توقع کار بیشتر و بدون مزایا دارد، یا عدم استفاده از مرخصی  و… .

گاهی نیز، این تعارضات در جمع خانواده برای شما پیش می‌آیند. شاید تصور کنید که محیط خانوادگی شما آن‌قدر گرم و امن هست که نیازی به راهکار و یادگیری سیاست‌های خاص برای پیشبرد اهداف‌ و حل امورتان در میان عزیزان‌تان، نیازی نیست! اما اشتباه می‌کنید، هر شخصی ویژگی‌های اخلاقی‌ای دارد که رفته‌رفته از او در ذهن دیگر کسانی که با وی زندگی می‌کنند، تصویری می‌سازد و آنان ناخودآگاهانه بر اساس آن تصویر، با وی رفتار می‌کنند.

روش‌های حل و مدیریت تعارضات خانوادگی

حل تعارضات در هر محیطی، یک دسته اصول مشترک و یک دسته اصول فرعی دارد که می‌تواند مخصوص به همان محیط باشد. در ادامه مطلب، از روش‌هایی برای حل تعارضات خانوادگی نام برده‌می‌شود که می‌توان از آن‌ها برای حل اختلافات در دیگر محیط‌ها هم استفاده کرد، با اعمال کمی تغییر. باید توجه کرد که یکی از مهم‌ترین صحنه‌هایی که در ذهن دیگران تصویر ما را می‌سازد، هنگام بروز اختلافات و نحوه مدیریت تعارضات خانوادگی توسط ماست. با ما همراه باشید تا به سادگی بیاموزید که چگونه به بهترین نحو، از پس حل تعارضات خانوادگی برآیید و به مدیری مدبر  و قابل اتکا در جمع خانواده تبدیل شوید!

حل تعارضات خانوادگی
با حل تعارضات خانوادگی، محیطی امن برای خود و عزیزانتان بسازید.

همدلی

همدلی یکی از موثرترین راه‌ها برای حل تعارضات خانوادگی است. خانواده اولین محل همدلی، عشق و محبت است. معلوم است که اولین قدم برای حل تعارضات، نشان دادن همدلی از خودتان است! باید به فردی از خانواده‌تان که با وی به اختلاف رسیده‌اید، همدلی و درک خود را به طور کامل نشان دهید تا وی را آرام کنید. با نشان‌دادن همدلی‌تان، به او می‌فهمانید که با دشمنش سروکار ندارد و می‌تواند حالت‌های تدافعی خود را پایین بیاورد. و به دور از احساساتی که در آن لحظه کمک‌کننده نیستند، بلکه مضراند، (مثل خشم و گریه) با شما برای حل اختلاف به وجود آمده، به تعقل بنشیند.

شما با استفاده از روش همدلی در حقیقت، به آن عضو خانواده‌تان نشان می‌دهید که دشمن منافع وی نیستید و منافع او برای شما اهمیت دارد. لازم نیست نگران منفعت خود باشد و شما در ارائه راه‌حل برای رفع مشکلی که پیش‌آمده، شرایط و سود وی را نیز درنظر می‌گیرید.

مذاکره

تعارض‌ها از مسائل بسیار کوچکی آغاز می‌شوند. کافی است که منافع شما و طرف مقابل، در یک راستا نباشد. اینجا جرقه‌ی آغاز تعارض و اختلافات است. از این نقطه، این شمایید که تصمیم می‌گیرید این جرقه کوچک خاموش شود یا تبدیل به یک نارنجک بزرگ گردد! با به دست آوردن قدرت مذاکره و به کاربستن آن، می‌توانید در همان لحظات اولیه، این جرقه را خاموش کنید.

مذاکره، گفت‌وگویی میان دو یا چند نفر است که برای رسیدن به نقطه اشتراکی در منافع‌شان، انجام می‌شود. می‌بینید که پای این منفعت لعنتی همه جا هست! اصلاً تمام انسان‌ها از نخستین روزهای زندگی‌شان برای همین منفعت، می‌جنگند. کودکی که گریه می‌کند، به دنبال رفع نیاز خود و رسیدن به منفعت خود( رفع گرسنگی، خوابیدن، تعویض پوشک) است. انسان‌ها تا آخرین روزهای زندگی برای رفع نیاز و منفعت خود، تلاش می‌کنند. حال که با اهمیت منافع برای انسان‌ها آشنا شدید، شاید بتوانید با درک و شناخت بیشتری به مذاکره با دیگران بنشینید.

در مذاکره برای حل تعارضات خانوادگی، ابتدا شرایط را توضیح دهید. سپس راهکارهایی که می‌توان برای بهبود اوضاع و حل اختلاف پیشنهاد کرد را مطرح کنید و سعی کنید به نقطه مشترکی برسید. نقطه‌ای که در آن هردو یا چند نفرتان، نفعی دارید و احساس رضایت می‌کنید. به دور از خشم و عصبانیت، مذاکره کنید و بدانید که عصبی به نظر رسیدن، میزان اعتماد اطرافیان به شما و راهکارهایتان را کم می‌کند. واقعاً هم عصبی بودن، خلاقیت شما در یافتن راه‌حل را محدود می‌کند. پس با آرامش فکر و صحبت کنید. سعی کنید خود و دیگران را راضی کنید تا از مقداری از منافعشان دست بکشند و از خود گذشته، قدمی رو به جلو آیند تا منفعت جمع، حاصل شود.

حل تعارضات خانوادگی
با حل هوشمندانه تعارضات خانوادگی، آرامش را به خانواده برگردانید.

تفاهم

تفاهم به معنی رسیدن به فهم مشترک، یکی از مهم‌ترین تکنیک‌های مدیریت تعارضات خانوادگی است.  در این روش، شما باید با اعضای خانواده‌تان و یا هرکسی که با وی به تعارض دچار شده‌اید، به درک و فهم متقابل برسید. این فهم متقابل، به آسانی حاصل نمی‌شود. شما باید قدرت این را داشته باشید که خود را به جای آن شخص بگذارید تا شرایط او و میزان نیاز او به حاصل شدن منافعش را بفهمید. همان منافعی که شما را با وی دچار تعارض و اختلاف کرده است. سپس، باید از وی بخواهید که شرایط شما را درک کند و پس از آن که درک و فهم مشترک حاصل شد، به تفکر و ارائه راه‌حل برای رفع اختلاف بپردازید و حتماً از مذاکره هم استفاده کنید.

مثلاً تصور کنید که در خانه دو راننده هست و یک ماشین! و از قضا هردونفر می‌خواهید در ساعت مشترکی به دو جهت مخالف روید. در این موقعیت، باید طرف مقابلتان را درک کنید که او نیز چون شما نیاز به خودرو دارد. یا باید بپذیرید که دیرتر به محل قرار خود برسید و در عوض وی را برسانید، یا بالعکس قید ماشین را بزنید. او نیز کمی زحمت بکشد و شما را برساند. اگر در شهر بزرگی مثل تهران زندگی می‌کنید و این موضوع هرگز امکان‌پذیر نبود، باید بپذیرید که یک روز وی از خودرو و روز بعد، شما استفاده کنید. پس بعد از ایجاد تفاهم، گام بعد برای حل تعارضات خانوادگی، تلاش برای حاصل کردن یک نقطه‌نظر مشترک است تا آرامش به کانون خانواده عزیز شما بازگردد!

جمع‌بندی حل تعارضات خانوادگی

خانواده ‌مهم‌ترین کانون زندگی شماست. باید مراقب آرامش آن باشید و با علم و آگاهی، در صدد مدیریت تعارضات خانوادگی برآیید. در سایت ما مطالب زیادی درباره مشاوره خانواده وجود دارد. برای مثال شما می‌توانید از مطلب «تقویت ارتباطات خانوادگی» بازدید کنید که می‌تواند گامی در جهت حل تعارضات خانوادگی باشد. هرگز دست از تلاش برای حاصل‌کردن درک متقابل و گرمابخشیدن به کانون خانواده خود، برندارید. این می‌تواند ارزشمندترین دارایی هر انسانی باشد!

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسط
تومان