دست‌یابی به اهداف شخصی خود؛ چگونه؟

همه ما در زندگی شخصی خود اهدافی داریم که دست‌یابی به این اهداف می‌تواند به ما احساس رضایت از زندگی و موفقیت شخصی بدهد. موفقیت شخصی، نه فقط برای اهداف بزرگ بلکه برای بسیاری از پیشرفت‌های کوچک و روزمره می‌تواند سبب انگیزه‌بخشی به انسان شود. برای دست‌یابی به اهداف، باید مرحله به مرحله و برنامه‌ریزی پیش برویم. تعیین اهداف شخصی اولین مرحله از این مسیر دوست‌داشتنی و هیجان‌انگیز است.

پس از تعیین اهداف، داشتن یک برنامه‌ریزی هدفمند و هوشمندانه، مسیر دست‌یابی به اهداف را برای ما هموار می‌کند. اما باید بدانید که هر برنامه‌ریزی، نیاز به تعهد دارد و موفقیت شخصی تنها با پیگیری و تلاش فرد محقق می‌شود. در این مقاله ما سعی داریم به شما در دست‌یابی به اهداف و رسیدن به موفقیت شخصی کمک کنیم. به همین جهت سه مرحله کلیدی برای دست‌یابی به اهداف شخصی را تفسیر می کنیم تا برای انگیزه بخشی به شما گامی موثر برداشته باشیم!

تعیین هدف هوشمند برای دست‌یابی به اهداف شخصی

اهداف هوشمند یا smart، اهدافی هستند که پنج ویژگی «مشخص بودن، قابل اندازه‌گیری، قابل دست‌یابی، مرتبط و زمان‌دار» را دارا باشند. اینک بیایید تعریف دقیق و واضحی از این ویژگی‌ها داشته باشیم تا برنامه‌ریزی بهتری برای رسیدن به اهداف شخصی کنیم!

مشخص بودن

 در تعیین اهداف شخصی، باید توجه داشته باشید که هدف شما باید روشن و واضح باشد. برای مثال به جای تعیین هدف «می‌خواهم اطلاعات خود را درباره فلسفه بالا ببرم»، هدف «می‌خواهم کتاب فلسفی x را بخوانم» را تعیین کنید.

قابل اندازه‌گیری

 اهداف شما باید به گونه‌ای باشد که پیشرفت شما قابل اندازه‌گیری باشد. برای مثال، به جای اینکه بگویید «می‌خواهم نمره خوبی در امتحانات بگیرم»، عدد دقیقی از نمره خوب مشخص کنید تا موفقیت شما قابل اندازه‌گیری شود. مثلاً بگویید: «میخواهم معدل خود را 2 نمره افزایش دهم».

قابل دست‌یابی‌بودن اهداف شخصی

 توجه کنید که انسان نباید لقمه‌ای که توانایی قورت دادن آن را ندارد، بردارد! اهدافی که برای خود تعیین می‌کنید، باید قابل دست‌یابی باشند. مثلا برای کاهش وزن، تعیین هدف «20 کیلو کاهش وزن در یک ماه» کاری بیهوده و نادرست است. توجه داشته باشید که اگر اهدافی غیرقابل دست‌یابی برای خود تعیین کنید، پس از چند بار شکست انگیزه خود را از دست خواهید داد.

دست‌یابی به اهداف شخصی
برنامه‌ریزی و جدیت، مهم‌ترین عوامل دست‌یابی به اهداف شخصی هستند.

مرتبط

 اهدافی که برای زندگی خود تعیین می‌کنید، باید با چارچوب زندگی شما مرتبط باشند و برای بازه‌ای از زمان که در آن به سر می‌برید، واقع‌بینانه باشند. برای مثال، اگر به تازگی فروشگاهی باز کرده‌اید، نباید در همان بازه از زمان، هدف «صادر کردن محصول به سایر کشورها» را تعیین کنید!! بلکه در ابتدا باید به فکر شناساندن فروشگاه خود به جامعه آماری مشخص باشید.

زمان‌دار

 هنگامی که هدفی را تعیین می‌کنید، باید مشخص کنید چه زمانی را برای دست‌یابی به هدف شخصی خود در نظر دارید. برای مثال مشخص کنید که «من تا پایان پاییز، قصد دارم دوره‌های مهارت‌آموزی خیاطی را بگذرانم.»

برنامه‌ریزی هدفمند برای دست‌یابی به اهداف شخصی

پس از تعیین هدف، داشتن برنامه‌ریزی هدفمندی که به عنوان نقشه راه ما عمل کند، برای دست‌یابی به موفقیت شخصی لازم است. برای داشتن یک برنامه‌ریزی هدفمند، باید به نکات زیر توجه کنید:

1) اهداف بزرگ خود را به اهداف کوچکتر تقسیم کنید!

اهداف‌ کوچکتر و کوتاه مدت، بیشتر از اهداف بزرگ قابل دست‌یابی هستند. پس حتماً اهداف خود را هم از نظر سختی و هم از نظر زمانی، بشکنید! اهداف بلندمدت اشتباهاً به شما تلقین می کنند که هنوز زمان زیادی برای دستیابی به آنان دارید! پس در ابتدا برنامه خود را برای مدت زمان کوتاهی تنظیم کنید.

2) منابع موردنیاز و موانع را بشناسید.

در همان ابتدا مشخص کنید که برای دست‌یابی به هدف، به چه منابعی (از جمله پول، مکان و…) نیاز دارید. همچنین موانعی که برای رسیدن به موفقیت شخصی پیش رو دارید، شناسایی کنید تا بتوانید آن ها را از بین ببرید.

3) قابلیت تغییر را در برنامه خود قرار دهید!

برنامه‌ریزی باید منعطف باشد تا در صورت امکان بتوان بدون آسیب‌رسیدن به مسیر دست‌یابی به اهداف، آن را تغییر داد. برای مثال، اگر متوجه شدید بخشی از اهداف تعیین‌شده غیرواقعی هستند، بتوانید برنامه خود را تغییر دهید و یا در صورت عمل‌نکردن به یک جزء از برنامه، بقیه اجزاء آن قابل اجرا باشند.

4) در برنامه‌ریزی خود جایی برای نظارت بر پیشرفت بگذارید.

حتما پیشرفت خود را ارزیابی و پیگیری کنید تا مطمئن شوید در مسیر درست هستید. در این راه می‌توانید از مشورت با افراد آگاه و دلسوز نیز استفاده کنید.

پیگیری برای دست‌یابی به اهداف شخصی

قطعاً مهم‌ترین بخش مسیر دست‌یابی به موفقیت شخصی، پیگیری اهداف و عمل‌کردن به برنامه‌ریزی است. بسیاری از افراد بهترین برنامه‌ها را برای دست‌یابی به اهداف خود تنطیم می‌کنند، اما هنگام عمل به آن باز می‌مانند. عمل کردن به برنامه‌ریزی، به نظم و تعهد و انعطاف نیاز دارد. انگیزه‌بخشی در طول مسیر دست‌یابی به اهداف شخصی، اهمیت بالایی دارد. هرگاه احساس کردید که از برنامه‌ریزی خود دور می‌شوید، سعی کنید با یادآوری اهدافتان و علل اصلی تعیین این اهداف، به خودتان انگیزه‌بخشی کنید. هم چنین بهره‌گیری از جلسات مشاوره می‌تواند کمک بزرگی به حفظ انگیزه و شناسایی عوامل مختلف در رعایت برنامه‌ریزی شخصی شما باشد.

دست‌یابی به اهداف شخصی
دست‌یابی به اهداف شخصی، نقش پررنگی در کیفیت زندگی و میزان رضایت‌تان از زندگی خواهد داشت.

جمع‌بندی مطلب دست‌یابی به اهداف شخصی

دست‌یابی به اهداف شخصی، می‌تواند سبب کسب انگیزه و حتی بهبود وضعیت سلامت روانی فرد شود. برای دست‌یابی به موفقیت شخصی، باید به سه اصل اساسی عمل کرد. ابتدا تعیین اهداف هوشمند، که به معنای انتخاب هدفی است که با شرایط زندگی فرد همخوانی و ارتباط دارد، قابل دست‌یابی و واضح است و همچنین می‌شود زمان رسیدن به آن را تخمین زد.

پس از تعیین هدف، نیاز به یک برنامه‌ریزی هدفمند است که برای فرد به عنوان نقشه راه عمل می‌کند. باید توجه کنید که صرفاً برنامه‌ریزی تنها کافی نیست و چالش اصلی در مسیر موفقیت شخصی، عمل به برنامه‌ریزی و پیگیری اهداف است. اگر پس از طرح‌ریزی یک برنامه خوب و هدفمند، از عمل کردن به آن سر باز می‌زنید، باید ریشه آن را جست‌و‌جو کرده و با کمک راهکارهایی، به خودتان انگیزه‌بخشی کنید. برای مثال؛ اهدافتان را به خودتان یادآوری کنید و دلایل انتخاب این اهداف را برای خود برشمارید. این کار سبب می‌شود به پیگیری اهداف خود علاقه‌مند شوید.

همچنین باید توجه داشته باشید اگر انعطاف کافی در برنامه‌ریزی شما وجود نداشته باشد، احتمال شکست برنامه‌ریزی بیشتر می‌شود؛ چراکه در بسیاری از مواقع، شرایطی در زندگی فرد رخ می‌دهد که از عمل‌کردن به ساعاتی از برنامه ریزی خود باز می‌ماند. انعطاف در برنامه‌ریزی سبب می‌شود فرد در صورت انجام ندادن بخش کوچکی از برنامه، بتواند آن را در بخش‌های دیگر جبران کند. همچنین ضعف‌های برنامه در مرحله پیگیری اهداف خود را نشان می‌دهند و اگر راه برای تغییر و اصلاح این ضعف‌ها بسته باشد، فرد از برنامه خود دلزده شده و آن را رها می‌کند.

در نهایت باید بدانید که بسیاری از اوقات، برخی مشکلات روحی و روانی، فرد را از پیگیری اهداف شخصی خود دور می‌کنند. در چنین شرایطی بهره‌گیری از مشاوره و روان‌درمانی راه مناسبی برای کسب انگیزه و بهبود وضعیت زندگی شخص خواهدبود.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسط
تومان