رویارویی با تغییرات زندگی: از پذیرش تا تطبیق

زندگی انسان‌ها، سرشار از اتفاقات و دگرگونی‌هاست. پیروزی‌ها و شکست‌ها، به دست آوردن‌ها و از دست دادن‌هاو… همگی از تغییرات زندگی انسان‌ها هستند. این تغییرات می‌توانند فرصت‌هایی برای رشد و یادگیری و شکوفایی فراهم کنند؛ اما بسیاری از مواقع می‌توانند فشار روانی زیادی برای فرد به همراه داشته باشند. بنابراین حفظ سلامت روان در برخورد با اتفاقات زندگی و پذیرش تغییرات، اهمیت بالایی دارد. در این مقاله، راهکارهایی جهت انعطاف پذیری، پذیرش تغییرات زندگی و همچنین حفظ سلامت روان در مراحل تغییر ارائه خواهیم داد. پس اگر شما نیز به دنبال راهکارهایی برای رویارویی با تغییرات زندگی هستید، با ما همراه باشید!

در قدم نخست باید بدانید که برای رویارویی با تغییرات زندگی، می‌توانید از تکنیک‌های مقابله‌ای استفاده کنید. تکنیک‌های مقابله‌ای، مجموعه‌ای از مکانیسم‌ها و رویکردها هستند که فرد در هنگام فشار روانی به کارمی‌گیرد. در واقع انسان به صورت خودکار یا با کمک و جهت‌دهی مشاور، از مکانیسم‌ها و روش‌هایی برای مقابله با فشار روانی استفاده می‌کند. به طور کلی تکنیک‌های مقابله‌ای را می‌توان در دو دسته: «هیجان‌مدار» و «مسئله‌مدار» قرار داد.

تکنیک‌های هیجان مدار برای رویارویی با تغییرات زندگی

در این نوع از تکنیک‌های مقابله‌ای، فرد سعی می‌کند با کنترل‌داشتن بر هیجانات خود، با تغییرات زندگی کنار بیاید. در واقع این تکنیک بر اساس جمله: «اگر نمی‌توانی مشکل را تغییر دهی، دیدگاهت را تغییر بده.» عمل می‌کند. در این روش، فرد پاسخ عاطفی خود را به شرایط تغییر می‌دهد و به عامل واقعی فشار روانی توجه نمی‌کند. روان‌درمانگران، در تکنیک مقابله‌ای هیجان‌مدار تلاش می‌کنند که آن بخش از محتوای ذهنی که توسط درمانجو مورد انکار یا تحریف واقع شده است به صورت آگاهی درآورند و با بخشیدن معنایی تاره به تجربیات درمانجو، هیجانات او را تغییر دهند. این تکنیک گام‌های متعددی دارد و با مرحله «توجه، تمركز، تصديق احساسات و درك حاضر مراجع از خود»، آغاز می‌شود. سپس مرحله کاوش در احساسات مشکل‌زا و طرحواره‌های بنیادین درمانجو انجام می‌شود و در نهایت، در مرحله تغییر معنا و احساسات جدیدی در فرد ایجاد شده و تصدیق می‌شوند.

رویارویی با تغییرات زندگی
برای افزایش کیفیت زندگی خود، تلاش کنید تغییرات مثبتی رقم بزنید و با تغییرات ناخوشایند رویاروی شوید.

پذیرش تغییرات

«پذیرش تغییرات» مهم‌ترین تکنیک مقابله‌ای هیجان‌مدار برای رویارویی با تغییرات زندگی است. در نخستین گام باید بدانید که مهم‌ترین گام در رویارویی با تغییرات زندگی، پذیرش تغییرات است. هنگامی که فرد تغییر را به عنوان بخشی از روند زندگی بپذیرد، انعطاف‌پذیری او افزایش می‌یابد و دریچه‌های جدیدی از فهم مسئله در او ایجاد می‌شود. البته، برای پذیرش تغییرات، فرد باید آگاهی دقیقی از تغییرات داشته باشد و دقیقا بداند که این تغییر در کدام بخش از زندگی او رخ می‌دهد و چه تاثیراتی بر وی دارد.

آگاهی دقیق از تغییرات و شرایط جدید زندگی، سبب کاهش نشخوار فکری و ساختن هیولایی از زندگی پس از تغییر می‌شود! همچنین در طول پذیرش فرد باید احساس خشم و غم را در خود بپذیرد و با آن‌ها مواجه شود. چرا که سرکوب احساسات مانع از پذیرش تغییرات می‌شوند. پذیرش تغییرات زندگی که از تکنیک‌های مقابله‌ای هیجان‌مدار است، با تاثیر گذاشتن بر عواطف و هیجانات فرد، به او کمک می‌کند تا مسئله ای را که حل‌کردن آن از دست فرد خارج است، به عنوان بخشی از زندگی ببیند و نگاهی سازگارانه و آسان‌گیرانه‌تر به تغییرات زندگی و پذیرش این تغییرات، داشته باشد.

تکنیک‌های مسئله‌مدار برای رویارویی با تغییرات زندگی

مهم‌ترین تکنیک مقابله‌ای مسئله‌مدار برای رویارویی با تغییرات زندگی، در مرحله «تطبیق با تغییرات» به کار گرفته می‌شود. این مرحله، گام بزرگی در جهت رفع بحران تغییر در زندگی، محسوب می‌گردد و موفقیت در اجرای آن، تا حد زیادی به حل چالش پذیرش تغییرات، کمک می‌کند.

رویارویی با تغییرات زندگی
رویارویی صحیح با تغییرات زندگی، نجات‌بخش زندگی‌تان خواهد بود.

 تطبیق با تغییرات

درست است  که آگاهی از مراحل تغییر و پذیرش تغییرات گام مهمی برای سلامت روان در طول مراحل تغییر است، اما تنها پذیرش کافی نیست! پذیرش تغییرات در سطح افکار و هیجانات فرد است؛ اما تطبیق با تغییرات زمانی اتفاق می‌افتد که فرد رفتارها و روش‌های خود برای زندگی را نیز با شرایط جدید در زندگی وفق دهد. پس تطبیق با تغییرات، در مرحله بعدی پذیرش تغییرات قرار می‌گیرد. در این مرحله فرد برای مقابله با تغییرات، مسائل و چالش‌ها را شناسایی می‌کند و راه‌حل‌هایی برای آن‌ها پیدا می‌کند. سپس با یک برنامه‌ریزی، راه‌هایی برای حل مشکلات ناشی از تغییر می‌یابد. در صورتی که شما نیز در این پله از مراحل تغییر قرار دارید، می‌توانید از این تکنیک‌های مقابله‌ای برای تطبیق با تغییرات استفاده کنید:

داشتن یک استراتژی

پس از اینکه مراحل تغییر در زندگی خود را به درستی شناختید و آن را ارزیابی کردید، لازم است راهبرد‌هایی را برای شرایط جدید زندگی در پیش بگیرید. برای مثال اگر نیاز به آموختن مهارت های جدید یا کسب تجربه بیشتر دارید، برای آن اقدام کنید. اگر لازم است، رویکرد‌های قبلی خود را کنار بگذارید تا بهتر شرایط جدید را مدیریت کنید. همچنین در صورت نیاز، به شبکه‌های حمایتی اطراف خود توجه کنید و از کمک‌های دوستان و خانواده خود بهره ببرید.

کاهش سطح استرس با کمک تکنیک‌های تنفسی و مدیتیشن

سطح استرس و اضطراب بالا، می‌تواند هر گونه تنشی را سخت‌تر کند. بنابراین، با کاهش سطح اضطراب، تطبیق با تغییرات را برای خود آسان‌تر کنید. برای آگاهی بهترین روش‌های تنفسی برای کم‌کردن استرس‌ها، این مطلب را بخوانید.

تکنیک‌های مقابله‌ای ناسالم برای مقابله با تغییرات زندگی

افراد همیشه راه‌های مناسبی برای رویارویی با تغییرات زندگی در پیش نمی‌گیرند. عده‌ای به جای پذیرش تغییرات و یا حل مشکلات و تطبیق با آن‌ها، به مقابله ناسالم با تغییرات می‌پردازند و اینگونه به جسم و روان خود آسیب می‌زنند. یکی از شایع‌ترین و آسیب‌زننده‌ترین روش‌های مقابله با تغییرات زندگی، «انکار واقعیت» است. برخی از افراد سعی می‌کنند با انکار تغییرات جدید زندگی، از موقعیت‌های جدید فرار کنند. غافل از اینکه این تغییرات تا همیشه با انسان هستند و هیچ راه فراری از آن‌ها وجود ندارد.

عده‌ای نیز ممکن است به جای پذیرش تغییرات، اقدام به فرافکنی و مقصردانستن دیگران کنند. درحالی که این رفتار تنها سبب فرسودگی فرد و اطرافیان می‌شود. همچنین عده‌ای نیز ممکن است دست به رفتارهای نادرست فیزیکی و جسمی بزنند. برای مثال، به مصرف مواد و الکل، تغییرات شدید در عادات غذایی و یا خودکشی روی بیاورند. در حالی که تغییرات زندگی، برای بقای انسان‌ها واجب هستند و هر چند مسیر پذیرش و تطبیق با تغییرات دردناک است، اما نتایج شیرینی را در پی دارد!

رویارویی با تغییرات زندگی
پذیرش و تطبیق صحیح با تغییرات، شما را از اختلالات فکری آزاردهنده، نجات می‌دهد.

جمع‌بندی مطلب تکنیک‌های رویارویی با تغییرات زندگی

هر انسانی در زندگی خود، با تغییرات زیادی روبه‌رو خواهد بود. تغییرات شغلی، تغییر در روابط، از دست دادن دارایی‌ها و اطرافیان و…. . برای مقابله با تغییرات زندگی، روش‌های مختلفی وجود دارد که کلیدی‌ترین آن‌ها، پذیرش تغییرات است. هنگامی که فرد تغییر را بخشی از طبیعت زندگی بداند و درک کند که گریزی از آن نیست، سعی می‌کند با تغییر کنار بیاید و به احساسات خود توجه کرده و دست از سرکوب خود و انکار واقعیت بردارد. همچنین، مرحله بعدی، تطبیق با تغییرات است که در این مرحله، فرد سعی می‌کند با اتخاذ راه حل‌هایی برای چالش‌ها و مشکلات ناشی از تغییرات، خود را با شرایط جدید تطبیق دهد و به زندگی در شرایط تازه، ادامه دهد. هر فرد باید توجه کند که در برابر تغییرات زندگی از تکنیک‌های مقابله‌ای ناسالم دوری کند و با روی آوردن به روش‌های نادرست، شرایط را برای خود سخت‌تر نکند.

اگر در راه رویارویی با تغییرات زندگی، نیاز به کمک و همراهی دارید که این عبور از این راه را برای شما آسان‌تر کند، روی ما حساب کنید! و زمان مشاوره اختصاصی خود را تنظیم نمایید!

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسط
تومان