تربیت کودک و نوجوان، بزرگترین مسئولیتی است که پس از بچهدارشدن به عهدهی پدر و مادر قرار دارد. پس والدین گرامی باید تلاش خود را برای یادگیری نکات تربیتی برای دوران کودکی تا نوجوانی، به کار ببندند. هر کودک از زمانی که به دنیا میآید، نیازهای اولیهای مثل غذا، پوشاک و توجه به دردهای جسمی دارد؛ اما تربیت صحیح، مهمترین نیازی است که کودک در ادامه زندگی اجتماعی و فردی خود خواهد داشت. والدین با تربیت صحیح کودک و نوجوان خود، علاوه بر پیشرفت و شکوفایی فرزندشان، به آرامش خود و کاهش تنشهای خانوادگی در دوران جوانی فرزند کمک میکنند. اما تربیت صحیح کودک و نوجوان، ظرافتهایی دارد که رعایت آنها ساده نیست. کمک گرفتن از یک مشاور مناسب، میتواند رعایت نکات مهم تربیت کودک و نوجوان را برای شما سادهتر کند. پس اگر فرزندی دارید که در دوران کودکی یا نوجوانی به سر میبرد، این مقاله برای شماست!
تربیت به معنای شکوفایی استعدادهایی است که هر فرد به صورت فطری در خود دارد. جدای از تمام پیچیدگیها، دو عنصر اساسی (حمایتگری و ابراز عشق – قانونمداری و مهار کردن) در تربیت کودک و نوجوان وجود دارد که ایجاد تعادل بین این دو عنصر، تربیت صحیح فرزندتان را برای شما به ارمغان خواهد آورد. در واقع شما باید بدانید که چه زمانی از فرزندتان حمایت کنید و چه زمانی رفتارهای نادرست او را مهار کنید.
در ادامه نکات تربیتی مهمی دربارهی دوران کودکی و نوجوانی ذکر خواهیم کرد که رعایت آنها پایهی تربیت صحیح فرزند شما خواهد بود.
1) محیط مناسب برای تربیت کودک را مهیا کنید.
هرگز فراموش نکنید که انسان، تحت تاثیر محیط خود رشد میکند. کودکان از محیط پیرامون، علیالخصوص والدین خود الگو میگیرند. پس در قدم اول سعی کنید خودتان رفتارهای ناپسندی که قطعاً بروز آنها را در فرزندتان نمیخواهید؛ کنار بگذارید! در غیر این صورت سبب بروز رفتارهایی در فرزندتان میشوید که اصلاح آنها در سالهای بعد به شدت مشکل است؛ چرا که فرزند شما از همان دوران کودکی با دیدن آنها در شما رشد میکند.
برای مثال اگر خودتان در هنگام حل مسائل به جای صحبت کردن منطقی، فریاد میزنید، باید انتظار داشته باشید که فرزندتان در دوران نوجوانی هنگام حل مشکلاتش با دیگران، از دادزدن استفاده کند. یا مثلاً اگر خودتان قوانین اجتماعی را رعایت نمیکنید و به حقوق دیگران پایبند نیستید، فرزندتان با تماشای رفتار شما، از شما الگو میگیرد و همین روش را در زندگی خود ادامه میدهد. پس فراموش نکنید که فرزندتان آینهی رفتار شماست و مهیا کردن محیط مناسب برای وی، از مهمترین نکات تربیتی برای دوران کودکی تا نوجوانی اوست که باید رعایت شود.
2) عشق و حمایت خود را از فرزندتان دریغ نکنید.
نیاز به عشق و حمایت، یکی از بنیادیترین نیازهای هر انسان است. کودکی که عشق و حمایت کافی از طرف والدین خود دریافت کند، اعتماد به نفس بالایی در زندگی فردی و اجتماعی خواهد داشت. همچنین هنگامی که رابطهی کودک با والدین گرم و دوستانه باشد، احتمال سرکشی در دوران نوجوانی کاهش پیدا میکند. البته، ممکن است با وجود ابراز عشق و حمایت توسط شما، در دوران نوجوانی به تعارضاتی با فرزندتان برخورد کنید. اما باید بدانید که تغییرات هورمونی در نوجوانی، سبب میل نوجوان به استقلال از حمایت خانواده و کشش او به جهان بیرون از خانه و گروه همسالان میشود.
والدین باید بدانند که در برابر تغییرات هورمونی و خُلقی نوجوانی، رفتار صبورانه و باآرامش، نتیجهبخش خواهد بود. باید اشاره کنیم که ابراز محبت جسمانی و کلامی و همچنین وقتگذاشتن برای شنیدن حرفهای کودک و نوجوان، از بهترین و واجبترین روشهای ابراز عشق و حمایت به فرزندتان است. همین طور تشویق فرزند در مسابقات و شرکتکردن شما در مراسمات و جلسات مدرسه، به او نشان میدهد که برای شما مهم است. بنابراین دریغ نکردن عشق و حمایت از فرزند، از مهمترین نکات تربیتی برای دوران کودکی تا نوجوانی است که باید حواستان به آن باشد!
3) جدی و قاطع باشید!
رمز موفقیت شما در تربیت کودک و نوجوان، ایجاد تعادل بین میزان جدیت و آسانگیری است! اما منظور از جدیت، هرگز سلطهجویی بر کودک و نوجوان نیست. والدین سلطهجو، انتظارات زیادی از فرزندان خود دارند و سرسختانه و با ناملایمت با فرزندان خود برخورد می کنند. این رفتار علاوه بر کاهش اعتماد به نفس کودک، سبب می شود کودک یا نوجوان برخی از اعمال خود را از والدین پنهان کند. این کار ممکن است برخلاف نکات تربیتی برای دوران کودکی تا نوجوانی فرزندتان باشد.
والدین آسانگیر نیز رفتاری غافلانه و بیقانون دارند. گاهی اوقات والدین فکر میکنند با گذشت و بیتوجهی نسبت به رفتارهای ناپسند کودک یا نوجوان، میتوانند رابطه خود را با فرزندشان گرم نگه دارند، از تنش دوری کنند یا به تربیت صحیح او کمک کنند. در حالی که رفتار غافلانه، منجر به بیقانونی و بیانضباطی کودک یا نوجوان میشود. پدر و مادر باید بتوانند به توازنی بین جدیت و مهربانی دست یابند و در عین مهربانی و عشق، حتماً قوانینی داشته باشند. کودک باید حتماً از عواقب اعمال و رفتار های خود، آگاه باشد و این اتفاق، باید در دوران کودکی دوم (7 تا 12سالگی) با قاطعیت تمام اتفاق بیفتد. فراموش نکنید که در صورت عدم قاطعیت در برخورد با قانونشکنیهای کودکتان، دوران نوجوانی برای اصلاح این رفتارها بسیار دیر خواهد بود!
چگونه والدی جدی و قاطع باشیم؟!
برای مثال، باید بدانید که با جمع کردن ریختوپاشهای فرزندتان، علاقهتان را به او نشان نمیدهید، بلکه به او نشان میدهید که میتواند شما را تحت نفوذ بگیرد! شما باید به فرزندتان نشان دهید که هر عملی، خوب یا بد، عواقبی در پی دارد. بنابراین با قاطعیت در کنار مهربانی، به رفتار او شکل دهید. همچنین گاهی اوقات پیش میآید که گفتن «نه» به فرزندتان برای شما بسیار سخت است، اما برای صلاح و تربیت او، باید این کار را انجام دهید. مطمئن باشید قاطعیت بهجا و بهموقع، از بهترین نکات تربیتی برای دوران کودکی تا نوجوانی فرزندتان است.
4) به همسرتان احترام بگذارید و با او هماهنگ باشید.
یکی از مهمترین رفتارهایی که فرزند شما را تحت تأثیر قرار می دهد، رفتار شما با همسرتان است. او با مشاهدهی رفتار محبت آمیز و محترمانه شما با همسرتان، احترام به والدین را یاد میگیرد و حرفشنوی او از شما و همسرتان افزایش مییابد. اگر یکی از والدین به جای رفتار محترمانه، رفتاری تحقیرآمیز با والد دیگر داشته باشد، علاوه بر ایجاد فشار روانی بر روی کودک و نوجوان، طرحوارههای آسیبزنندهای در ناخودآگاه ذهن او میسازد که حتی تا بزرگسالی او را آزار میدهد. اما این همه ماجرا نیست. چرا که رفتار تحقیرآمیز شما با همسرتان، مستقیماً به فرزندتان انتقال می یابد و او خود را مجاز به رفتار نامحترمانه با والدین میبیند. پس اگر میخواهید نکات تربیتی برای دوران کودکی تا نوجوانی را درباره فرزندتان به خوبی اجرا کنید، به همسرتان در برابر وی بیاحترامی نکنید.
جمعبندی نکات تربیتی دوران کودکی تا نوجوانی
بنا بر آنچه که گفته شد، والدین باید بدانند که برای تربیت کودک و نوجوان، ابتدا باید رفتار خود را اصلاح کنند و با مهیاکردن محیط مناسب برای تربیت فرزند، امنیت را در مراحل رشد او برقرار سازند. هم چنین حمایت و ابراز عشق به فرزند، در تمامی مراحل رشد کودک و نوجوان واجب است. والدین باید بتوانند به تعادلی بین مهربانی و آسانگیری با جدیت و قاطعیت برسند و در هیچکدام افراط نکنند. عدم قاطعیت در والدین سبب بروز بی انضباطی، قانونشکنی و سرکشی در دوران کودکی و نوجوانی میشود. در نهایت والدین باید با همدیگر هماهنگ باشند و در مقابل کودک و نوجوان، رفتار محترمانه و محبتآمیز با یکدیگر داشته باشند تا این رفتار صحیح، به فرزند انتقال یابد.
تلاش کنید که نکات تربیتی برای دوران کودکی تا نوجوانی را به کار ببندید. توصیه میکنیم برای یادگیری دقیقتر این راهکارها و درمیانگذاشتن شرایط به خصوص خانوادگی خود و کودکتان با مشاور ارتباط برقرار کنید تا با خیال راحت از کمک و مشورت فردی آگاه استفاده کنید! از اینجا برای گرفتن وقت مشاوره و کمک به زندگی خانوادگی خود با کودکتان، اقدام کنید و مطالب بیشتری دربارهی تربیت فرزند و فرزند پروری مثبت، بخوانید!
0
2