بهبود ارتباط با کودکان دغدغه بسیاری از والدین است. کودکان امروز از نسلی متفاوت هستند و گاهی درک خواستهها و نیازهای آنان بر پدر و مادر سخت میشود. همچنین، بالاتررفتن سن ازدواج و مشکلات باروری، دست به دست هم دادهاند تا فاصله سنی والدین و فرزندان بیشتر شود. در این صورت ممکن است شکافهای حاصل از تغییر نسلی بین آنها پررنگتر بنظر بیاید.
شکی نیست که این روزها دادن تلفنهمراه به کودکان، بخشی از راهحل پدر و مادرها برای پرکردن وقت فرزندانشان است. استفاده مداوم از تلفن همراه علاوه بر تاثیری که روی پرخاشگری کودک میگذارد، به زودی والدین را از اینکار پشیمان خواهد کرد. مصرف مداوم اینترنت، آسیب به چشم بچهها در طولانی مدت، دیدن محتوای کنترلنشده و آثار سوء تربیتی و… بخشی از مضرات اینکار است. به این ترتیب، فاصله میان کودکانی که تنها با تبلت و موبایل آرامند و پدر و مادرهای کلافه، روز به روز بیشتر خواهد شد. در این شرایط، باید سعی کنید با به کار بستن مهارتهای ارتباطی با کودکان، رابطه خود را با دلبندتان بهبود ببخشید.
چگونه با کودکان خود ارتباط برقرار کنیم؟
راههای مختلفی برای بهبود ارتباط با کودکان وجود دارد. هر انسانی، چه کودک و چه بزرگسال، به درکشدن، همدلی و شنیدهشدن احتیاج دارد و دریافت این موارد، او را آرام خواهد کرد. گذشته از اینها، باید بدانید که کودک شما صبوری و خوش اخلاقی را از الگوهای بزرگی که پیش چشم دارد، یعنی شما؛ خواهد آموخت. پس هرگز از کودک خود نخواهید که آرام باشد، تا شما آرام باشید! بلکه برعکس؛ در مواقع عصبانیت کودک، صبور، آرام و البته قانونمند بمانید تا او نیز از شما بیاموزد.
گوش دادن
یکی از بهترین احساساتی که هر فردی در هنگام چالشها میتواند تجربه کند، شنیدهشدن است. شما با کسب مهارت گوشدادن در برابر فرزند خود، به او اطمینان خواهید داد که والدی همراه و همدل دارد که او را درک میکند و برای حل چالشها به اندازه او آماده تلاش است. چالشهای سنین کودکی میتوانند از نظر شما بسیار کوچک باشند. اما برای فرزند خردسال شما، بسیار بزرگ به نظر میرسند و واکنش اولیه او به آنها میتواند گریهکردن باشد. در این مواقع بهتر است به جای کوچک شمردن مسئله، دلایل فرزند خود برای گریه را گوش کنید وبه او راهحل دهید.
بیان احساسات
بیان احساسات یکی از مهمترین راهکارهای بهبود ارتباط با کودکان است. همه افراد از بیان احساسات خود و تخلیه روانی لذت میبرند. کودک شما نیز از این قاعده مستثنی نیست! باید به او اجازه دهید احساسات خود را نزد شما بیان کند و حس کند شما شنونده امنی هستید. شما میتوانید در طول روز از احساسات وی سوال کنید و به او کمک کنید بتواند آنچه در درونش میگذرد را شناسایی کرده و به زبان آورد.
همچنین، شما نیز موظف به بیان احساسات خود به کودکتان هستید. البته احساساتی که شنیدن و دانستن آنها برای کودک مفید است. از بیان مسائل غیرضروری که مناسب سن وی نیست پرهیز کنید. کودک کمسنوسال شما، تراپیست شما نیست و نباید نزد او دردهای زندگی خود را بیان کنید! سعی کنید بیشتر از عشق و علاقه خود به او و حمایتی که از وی دارید، سخن بگویید. دریافتکردن ابراز احساسات و علاقه از سوی والدین باعث امنیت روانی کودک میشود و او حس میکند در زندگی، یک تکیهگاه خوب دارد. به این ترتیب به روند رشد عاطفی کودک بسیار کمک میشود.
بازیهای تعاملی
بازیهای تعاملی یکی از بهترین راههای بهبود ارتباط با کودکان است. بازیکردن با بچهها از عالیترین راهها برای رشد هوش عاطفی، هیجانی و قدرت حل مسئله اوست. همچنین بازیهای تعاملی باعث درگیر شدن قدرت شنیداری، دیداری، لامسه و سایر قوا در کودک میشوند و هماهنگی بیشتری میان حواس مختلف کودک ایجاد میکنند. حس خوب بازیهای تعاملی با حضور دیگر کودکان و والدین، برای فرزندتان بسیار ماندگار است و باعث بهبود روابط شما با او خواهد شد. باید بدانید که بسیاری از آموزشها، امروزه از طریق بازیهای تعاملی انجام میشوند و کودکان در خلال بازی، موارد مختلفی مثل مهارتهای دستورزی، تفکیک اشیاء و رنگها و… را میآموزند.
زمانهای مشترک
اختصاص دادن زمانهای مخصوص به فرزندتان نقش موثری در کیفیت تربیت وی خواهد داشت. شما در زمانهای مشترک به کودکتان بیشتر نزدیک میشوید و درک بیشتری از دنیای وی و ادارکات وی خواهید داشت. این زمان مشترک قرار نیست حتماً چندساعته باشد. بلکه روزی 30 دقیقه یا 1 ساعت هم برای انجامدادن یک بازی، یا فعالیت مشترک با فرزندتان، کافی خواهد بود. این فعالیت مشترک میتواند شامل جمعوجورکردن اسباببازیهای وی و مرتبنمودن اتاق، پختن یک غذای ساده که مورد علاقه اوست، یا نقاشیکردن و هر ایدهی بهتری که شما با توجه به شناختتان از فرزند خود دارید، باشد. پس لازم نیست سخت بگیرید! صرفاً دقایقی از روز را کاملا به کودکتان اختصاص دهید و با وی کتاب بخوانید، آموزش به خصوصی را دنبال کنید یا چیزی بسازید. مطمئن باشید این کار کمک شایانی به پرورش قوای روحی او خواهد کرد.
جمعبندی راهکارهای بهبود ارتباط با کودکان
راهکارهای بهبود ارتباط با کودکان، بسیار است. در این مطلب کوتاه سعی کردیم چند مورد از بهترین مهارتهای ارتباط با کودکان را برای شما والدین گرامی شرح کنیم. پیشنهاد میکنیم برای افزایش آگاهیتان در حیطه تربیت کودک، از کتاب پرورش انسانهای خوب دیدن کنید. مژده آنکه در سایت ما، میتوانید کارگاه صوتی فرزندپروری ذهنآگاهانه را نیز به طور رایگان دریافت کنید!
از شما میخواهیم ایدههای خود درباره چگونگی بهبود روابط با کودکان را در زیر همین پست برای ما بنویسید و همچنین سوالات خود را مطرح کنید. سوالات شما توسط خانم نرگس کارگری، رواندرمانگر و مشاور با سابقه در زمینه تربیت کودک ذهنآگاهانه پاسخداده خواهد شد. پس از آن میتوانید از اینجا، به دریافت وقت مشاوره آنلاین برای بهبود ارتباط با کودک خود بپردازید و بدون نگرانی و ترککردن دلبندتان، در خانه با خانم مشاور ارتباط برقرار کنید! فرصت را از دست ندهید و همین امروز برای بهبود ارتباط با کودکان و دریافت راهکارهای صحیح تربیتی، اقدام نمایید!