بسیاری از والدین، با مشغلههایی غیر از تربیت و نگهداری فرزندان خود روبهرو هستند. کارهایی مانند مسئولیتهای شغلی، مسئولیتهای در خانه و رسیدگی به امورات شخصی و روابط اجتماعی و… از جمله کارهایی هستند که غیر از رسیدگی به فرزندان، در روال زندگی افراد جای دارند و اهمیت مدیریت زمان برای والدین پرمشغله را چند برابر میکنند.
انجام همه این امور برای والدین پرمشغله، نیاز به مدیریت زمان و زمانبندی دقیق دارد. چراکه وقتی والدین احساس کنند زمان کافی برای انجام دادن همه این امور ندارند، ممکن است دچار فشار روانی و استرس شوند. متاسفانه این بهمریختگی روانی بیشتر زمان آنها را هدر خواهد داد. پس داشتن برنامهریزی روزانه برای مدیریت زمان والدین پرمشغله بسیار کمککننده خواهد بود. در این مقاله قصد داریم راههایی را برای برنامهریزی والدین پرمشغله ارائه دهیم. پس اگر شما نیز حس میکنید جزو والدین پرمشغلهاید، برای آشنایی با تکنیکهای مدیریت زمانتان، با ما همراه باشید.
تکنیکهای مدیریت زمان والدین پرمشغله چیست؟
تکنیکهای مدیریت زمان، مجموعهای از روشها هستند که به والدین پرمشغله کمک میکنند تا زمان خود را به طور موثر و مفیدی نظم دهند. اگر شما مدتی را با کمک تکنیکهای مدیریت زمان پیش بروید، خواهید دید که انجام امورات روزانه سادهتر میشوند و انگار زمان بیشتری برای انجام دادن کارهای خود دارید! با کمک تکنیکهای مدیریت زمان، والدین پرمشغله میتوانند اولویتهای خود را شناسایی کنند، با فشارهای روزمره خود کنار بیایند و زمان مفیدتری با فرزندان خود بگذرانند. سه تکنیک مهم برای مدیریت زمان عبارتند از:
1) برنامه ریزی روزانه
از مهمترین مزایای برنامهریزی روزانه و مدیریت زمان برای والدین پرمشغله، میتوان به بهبود تمرکز و دستیابی به اهداف اشاره کرد. برنامهریزی کوتاهمدت سبب میشود که تمرکز شما روی کارهای پراکنده و متعدد بیشتر شود و از بروز حواسپرتیهای مختلف جلوگیری کنید. همچنین، وقتی برنامهریزی شما کوتاهمدت و روزانه باشد، احتمال عملیشدن آن و دستیابی به اهداف بالاتر میرود. اما برنامهریزی روزانه، مزیت دیگری دارد و آن آرامش روانی شماست! وقتی که برنامه مشخصی برای روز خود داشته باشید و در آن به طور واضحی به کارهای ریز و درشت خود توجه کردهباشید، استرس شما کمتر شده و با به پایان رسیدن روز، احساس رضایت شخصی شما بالاتر میرود. در کنار داشتن برنامهریزی روزانه، می توانید با داشتن یک برنامهریزی هفتگی، مسئولیتهای بزرگتر خود را سازماندهی کنید.
2) اولویتبندی و تعیین اهداف
برای داشتن یک برنامهریزی دقیق روزانه، باید اولویتبندی و تعیین اهداف به درستی انجام شود. شما باید بدانید که در پایان روز یا هفته، قرار است به کدام یک از اهداف خود دست پیدا کنید و ترتیب این دستیابی باید چگونه باشد. برای داشتن یک اولویتبندی درست، میتوانید از تکنیک زیر استفاده کنید و امور خود را به چهار دسته تقسیم کنید:
1) امور مهم و فوری: این دسته از کارها باید به سرعت انجام شوند. زیرا معمولاً شامل بحران ها و مشکلات فوری هستند و دلیل اصلی اجرای برنامههای مدیریت زمان برای والدین پرمشغله و حتی سایر افراد، محسوب میشوند. این امور در زندگی هر فردی وجود دارند و از اهمیت ویژهای برخوردارند.
2) امور مهم و غیرفوری: این دسته از کارها هرچند که مهم هستند اما نیاز به انجام سریع ندارند. بنابراین میتوان آنها را در برنامهریزیهای بلندمدت هفتگی و ماهانه قرار داد.
3) امور غیر مهم و فوری: این دسته از کارها، هرچند فوری و زماندار هستند، اما در اهداف شما جایی ندارند و در صورت ازدسترفتن آسیب زیادی به اهداف شما وارد نمیکنند.
4) امور غیرمهم و غیرفوری: این دسته از کارها را با توجه به اینکه نه فوری هستند و نه مهم، میتوانید از برنامهریزی خود حذف کنید و یا زمان کمتری به آنها اختصاص دهید.
این اولویتبندی به مدیریت زمان و افزایش تمرکز شما بر وظایف مهم منجر شده و از سردرگمی برای انجام وظایف مختلف جلوگیری میکند.
3) تفویض وظایف
یکی از نکات مهم در مدیریت زمان والدین، پرمشغله آن است که وظایف را بین خود تقسیم کرده و حتی برخی از آنها را به اعضای دیگر خانواده بسپارند. برای اینکه تفویض وظایف به دقت انجام شود، باید به نکات زیر توجه کنید:
1) ابتدا باید همه مسئولیتهای خانواده را شناسایی کنید:
با تهیه یک لیست کار، میتوانید تکتک وظایف را با توجه به اولویت و فوریت بنویسید تا به همه آنها رسیدگی شود. وظایفی مانند کارهای خانه (آشپزی، شستوشو، مرتب کردن، خرید منزل و…)، رسیدگی به فرزندان (نظافت و بهداشت، تکالیف مدرسه، رفت و آمد و تغذیه مدرسه، تفریحات و…)، امورات شغلی و فعالیتهای شخصی والدین، همه و همه باید مورد توجه قرار گیرند.
2) وظایف را بر اساس تواناییها و علایق یکدیگر تقسیم کنید:
هر یک از اعضای خانه، باتوجه به تواناییها و مهارتهای خود، میتواند بخشی از امورات را برعهده بگیرد. برای مثال هر یک از زوجین که در آشپزی مهارت دارد و زمانهای مناسب آشپزی را در منزل میگذراند، میتواند این مسئولیت را بر عهده بگیرد. یا اگر عضوی از خانواده با تکنولوژی آشنایی بیشتری دارد، میتواند وظایف آنلاین و اینترنتی خانه را برعهده بگیرد.
3) همدلی و درک متقابل را در روابط خانوادگی جاری سازید:
برقراری ارتباط موثر و ایجاد فضایی که در آن هر یک از اعضا بتوانند پیشنهادات و احساسات خود را آزادانه بیان کنند و همدلی دریافت کنند، به بهبود عملکرد اعضای خانواده در تفویض وظایف کمک میکند. شما میتوانید با تقدیر و تشکر به سایر اعضای خود این احساس را انتقال دهید که زحمات آنها را میبینید و به این صورت به آنها انگیزهبخشی کنید.
جمعبندی مدیریت زمان برای والدین پرمشغله
میتوان با کمک تکنیکهای مدیریت زمان برای والدین پرمشغله، وظایف متعدد این دسته از افراد را سازماندهی کرد. برنامهریزیکردن والدین، نه تنها آنها را در انجام مسئولیتهای بزرگ و کوچک یاری میکند بلکه سبب آرامش روانی و کاهش استرس آنها میشود. قدم اول برای زمانبندی، داشتن یک برنامهریزی روزانه است که در آن، اهداف با توجه به دو معیار اولیت و فوریت تقسیم شدهاند. اولویتبندی شما باید به گونهای باشد که اهداف مهم و فوری که معمولاً بحرانی هستند، بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
همچنین تفویض وظایف بین زوجین و سایر اعضای خانواده، علاوه بر بالا بردن حس همدلی در خانواده، به مدیریت زمان والدین پرمشغله کمک میکند. در نهایت، اگر شما نیز از والدین پرمشغله هستید، باید بدانید که داشتن زمانی برای رسیدگی به کارهای شخصی و همچنین داشتن زمانی برای تفریح شخصی و یا دونفره با همسرتان، میتواند به انگیزهبخشی و افزایش روحیه شما برای رسیدگی به فرزندان کمککننده باشد. پس درمیان مشغلههای متعدد زندگی، خودتان را فراموش نکنید و جایی برای خواستههای خود و رابطه عاشقانه با همسرتان داشته باشید! برای مطالعه مطالب مربوط به بهبود روابط زوجین، اینجا را ببینید.
0
1